ព័ត៌មានថ្មីៗ:ព័ត៌មានម៉ោង ១២ ថ្ងៃត្រង់ព័ត៌មានម៉ោង ០៨ព្រឹកក្រុមអាយស៊ីសបានបំផ្លាញវិហារប្រវត្តិសាស្ត្រមួយនៅអ៊ីរ៉ាក់ព័ត៌មានម៉ោង ០៨ យប់អាជ្ញាធរាជធានីស្នើឲ្យគជបកាត់ បន្ថយម៉ោងឃោសនាបោះឆ្នោតនាពេលយប់ សម្រាប់ដំណើរការបោះឆ្នោតជាតិឆ្នាំ២០១៨ខាងមុខ MC:អាជ្ញាធរាជធានីភ្នំពេញចាប់ផ្តើ មដាក់សំណើទៅគណៈកម្មការរៀបចំកា របោះឆ្នោតរាជធានីឲ្យ កាត់បន្ថយម៉ោងឃោសនាបោះឆ្នោតនាពេ លយប់សម្រាប់ដំណើរការបោះឆ្នោតជា តិឆ្នាំ២០១៨ខាងមុខ ដើម្បីធានា ប្រសិទ្ធិភាពនៃការ ពារសន្តិសុខ និងសណ្តាប់ធ្នាប់ជូនក្រុមអ្នកឃោ សនា។ ក្នុងសន្និបាតបូកសរុបការងារបោះ ឆ្នោតជ្រើសរើសក្រុមប្រឹក្សាឃុំ សង្កាត់នីតិកាលទី៤សម្រាប់ រាជធានីភ្នំពេញនៅព្រឹកថ្ងៃទី២២ ខែមិថុនានេះ លោកឃួង ស្រេង អភិបាលរងរាជធានីភ្នំពេញបាន បញ្ជាក់ថា ការសម្រេចស្នើសុំកាត់បន្ថយម៉ោ ងឃោសនាបោះឆ្នោតនាពេលយប់នេះគឺជា ការឆ្លើយតប ទៅនឹងតម្រូវការចង់បានរបស់ប្រជា ពលរដ្ឋ ដើម្បីកាត់បន្ថយការរំខានដោយសម្ លេង និងការកកស្ទះច រាចរណ៍ ក្នុងគោលដៅធានាឲ្យទីក្រុងមានសន្ តិសុខសណ្តាប់ធ្នាប់ល្អ។ លោកអភិបាលរងបានអៈអាងថា ការឃោសនាបោះឆ្នោតនាពេលយប់គឺពុំ សូវជាមានផលចំណេញ ច្រើននោះទេដោយសារតែប្រជាពលរដ្ ឋត្រូវការសម្រាក ម្យ៉ាងវិញទៀតសមត្ថកិច្ចជំនាញក៏ មានការលំ បាកក្នុងការជួយអន្តរាគមន៍នៅពេ លមានបញ្ហាមិនប្រក្រតីណាមួយកើតឡើ ង ដោយសារតែពេលយប់ មានសភាពងងឹតពិបាកកំណត់មុខសញ្ញា។ លោកមាស សពណ្ណ ប្រធានគណៈកម្មការរៀបចំការបោះឆ្ នោតរាជធានីភ្នំពេញបានមានប្រសា សន៍ថា តាមរយៈអង្គសន្និបាតនាពេលនេះក្រុ មការងារជំនាញនឹងពិភាក្សាឲ្យបា នមត់ចត់លើសំណើកាត់បន្ថយម៉ោងឃោ សនាពេលយប់នេះរួមទំាងបញ្ហាអវិជ្ ជាមានផ្សេងទៀត ដើម្បីត្រៀមដាក់ជូនគណៈកម្មាធិកា ជាតិរៀបចំការបោះឆ្នោត គជប នាខែកក្កដាខាងមុខនេះក្នុងសន្និ បាតរបស់គជប។ លោកបញ្ជាក់ថា ការកាត់បន្ថយម៉ោងឃោសនានេះក៏ជា មធ្យោបាយមួយល្អដែរ ដោយសារតែរាជធានីភ្នំពេញ ធ្លាប់មាន បទពិសោធន៍កាលពីឆ្នាំ២០១៣កន្លងទៅ មានការផ្ទុះអំពើហិង្សាកើតឡើងជា ច្រើនរវាងអ្នកគំាទ្រគណ បក្សមួយនឹងគណបក្សមួយទៀត ធ្វើឲ្យខូចទ្រព្យសម្បត្តិរដ្ឋនិ ងឯកជនជាច្រើន។ លោក កន សាវាង្ស​មន្រ្តីជាខ្ពស់ផ្នែកអង្ កេត នៃអង្គការគណៈកម្មាធិការដើម្បីកា របោះឆ្នោតដោយសេរី និងយុត្តិធម៌នៅកម្ពុជាបានចាត់ទុ កការបង្ខើចម៉ោងឃោសនានាពេលយប់នេះ គឺជាការបង្ហាញភាព អវិជ្ជមាននិងកម្សោយរបស់អាជ្ញា ធរនិងសមត្ថកិច្ចក្នុងកិច្ចគាំពា រសង្គម។ លោកមិនឯកភាពនឹងគម្រោង នេះឡើយព្រោះវាប៉ៈពាល់ទៅនឹងច្បា ប់គជបថ្មី។ម្យ៉ាងវិញទៀតវាក៏ជាកា ររិតត្បិតពេលវេលាមិនអាចឲ្យ សមាជិកគណបក្សនយោបាយផ្សេងៗដែលជា មន្រ្តីរាជការ បុគ្គលិកក្រុមហ៊ុន និងកម្មកររោងចក្រ សហគ្រាសនានាមិនអាចចូលរួមក្នុងយុ ទ្ធនាការក្រោយពេលបញ្ចប់ពីការងា រនៅពេលថ្ងៃ។ យ៉ាងណាក៏ដោយលោកបញ្ជាក់ថា បញ្ហាអសន្តិសុខមិនចេះតែកើតមានឡើ យ ដូច្នេះអាជ្ញាធរគួរតែ ពង្រឹងវិធានការណ៍ការពារឲ្យបានម៉ឹ ងម៉ាត់ហើយធានាពីការរក្សាបានសន្ តិសុខសណ្តាប់ធ្នាប់ជូនសង្គមឲ្យ បានល្អវិញប្រសើរជាង។ យោងតាមការវាយតម្លៃជុំវិញដំណើរកា របោះឆ្នោតជ្រើសរើសក្រុមប្រឹក្សា ឃុំសង្កាត់នីតិការទី៤កាលពី ពេលថ្មីៗនេះត្រូវបានអ្នកសង្កេ តការណ៍ជាតិ អន្តរជាតិបានបង្ហាញថា ក្នុងយុទ្ធនាការឃោសនាបោះ ឆ្នោតនាពេលកន្លងមកបានព្រឹត្តទៅ យ៉ាងល្អប្រសើរ គ្មានអំពើហិង្សា និងមានលក្ខណៈសេរី ត្រឹមត្រួវ ដោយសារថ្នាក់ដឹកនាំគណបក្សនីមួ យៗកាន់តែមានភាពចាស់ទុំ។ អត្ថបទ ហុក សុខរិន ថ្ងៃទី២២ ខែមិថុនា ឆ្នាំ២០១៧
ទទួលទានបន្លែ៤មុខនេះស្រស់ៗ មានប្រយោជន៍ល្អ ជាងការចម្អិនវាឱ្យឆ្អិន
ចេញផ្សាយ  ១-សីហា-២០១៦    ដោយ : Sengchhay

  បន្លែមានសារៈសំខាន់ណាស់សម្រាប់ការចិញ្ចឹមរាងកាយ។ មនុស្សជាច្រើនបាន ព្យាយាមដាក់បន្លែចូលទៅក្នុងអាហារគ្រប់ពេល ដើម្បីសាងសុខភាពល្អ។ ប៉ុន្តែមានដឹងទេថាបន្លែមួយចំនួន បើយើងបរិភោគវាស្រស់ៗគឺល្អជាងការយកវាទៅចម្អិន ឱ្យឆ្អិនទៅទៀត នៅទីនេះមានបន្លែប្រភេទខ្លះ ឱ្យអ្នកជ្រើសរើស និងស្វែងយល់ពីអត្ថប្រយោជន៍វា ពេលនៅស្រស់ៗទាំងអស់គ្នា៖

១.ការ៉ុត៖ មើមរបស់វាមានពណ៌ក្រហម ដែលផ្ទុកទៅដោយវីតាមីនB9 ច្រើនជាង ២៥%។ ប្រសិនបើអ្នកយកវាទៅចម្អិនឱ្យឆ្អិននោះ វាវីតាមីននេះនឹងត្រូវបានបំផ្លាញ ដោយកម្តៅភ្លើងនាំឱ្យបាត់បង់សារជាតិអាស៊ីតហ្វូលីកផងដែរ ដូច្នេះការទទួលទាន ការ៉ុតស្រស់ៗនឹងនាំឱ្យដំណើរការ នៃការធ្វើសំយោគនៅក្នុងរាងកាយ បានល្អប្រសើរជាងទ្វេរដង។

២.Broccoli៖ កំដៅនឹងបំផ្លាញសារធាតិចិញ្ចឹម Myrosinase ទាំងឡាយដែលនៅក្នុង Broccoli ដូច្នេះបើអ្នកទទួលទាន Broccoli ជាអាហារពេលព្រឹក ឬថ្ងៃត្រង់ក្តីគួរទទួល ទានវាទាំងស្រស់ៗ លាយជាមួយបន្លែដទៃផង នោះវាអាចជួយសម្អាតថ្លើម និងកាត់ បន្ថយហានិភ័យនៃការកើតជំងឺមហារីក។ ប៉ុន្តែសម្រាប់អ្នកដែលមិនចូលចិត្ត ទទួលទានវាឆៅៗក៏អាចយកវាទៅស្រុះឱ្យស្រពាប់ៗបន្តិចបានដែរ ចៀងវាងតែការយកវាទៅចម្អិនដោយប្រើកំដៅខ្ពស់ និងទុកនៅលើភ្លើងយូរពេក។

៣.ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម និងខ្ទឹមបារាំង៖ ខ្ទឹមជាប្រភេទអាហារ ដែលមានគុណប្រយោជន៍ ខ្ពស់ជាទីបំផុតនៅពេលដែលយើង បានបរិភោគវាទាំងនៅស្រស់ៗ ព្រោះថាសារធាតុAllicin នោក្នុងខ្ទឹមគ្រប់ប្រភេទ អាចការពារការឆ្លងមេរោគ និងមានសមត្ថភាពក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី ព្រមទាំងប៉ារ៉ាស៊ីតបានយ៉ាងពូកែ។ ប៉ុន្តែក្នុងករណីដែលយើងយកវាទៅចម្អិន សារធាតុទាំងនោះនឹងត្រូវបានបំផ្លាញ ដោយកំដៅភ្លាមៗ។

៤.ម្ទេស៖ នៅក្នុងផ្លែម្ទេសគ្រប់ប្រភេទមានផ្ទុកទៅដោយវីតាមីនC ដែលវានឹងត្រូវបាន បំផ្លាញប្រសិនបើវាត្រូវកម្តៅ។ ជាពិសេសម្ទេសទុំបើយើងយកវាទៅចម្អិន មិនថាឆា ចៀន ឬស្ងោរជាមួយគ្រឿងទេសផ្សេងៗ ក្នុងសីតុណ្ហភាពលើសពី៣៧៥អង្សារនោះ។ ដើម្បីចៀសវាងការបាត់បង់វីតាមីន គួរបរិភោគវានៅស្រស់ៗ ឬគ្រាន់តែដាក់ចម្អិនវា នៅលើកម្តៅភ្លើងតិចៗបានហើយ។

ប៉ុន្តែគួរធ្វើបែបណាដើម្បីឱ្យបន្លែទាំងនេះឆ្អិនដែរ តែមិនបាត់បង់គុណភាពនៃ វីតាមីនផ្សេងៗ៖

តាមក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវនៅសាកលវិទ្យាល័យ Parma ប្រទេសអ៉ីតាលីបានបង្ហាញថា នៅក្នុងការចម្អិនដោយ ចំហុយ និងស្ងោរ ជួយរក្សាបាននូវសមាសធាតុប្រឆាំងនឹង ប្រតិកម្មអុកស៊ីតនិងសារធាតុចឹញ្ចឹមនានា បានល្អជាងការចៀន ឬដុត។ ដូច្នេះបើអ្នក ចង់រក្សានូវវីតាមីនទាំងនេះគួរអនុវត្ត របៀបចម្អិនបែបចំហុយ ឬស្ងោរវិញ ទើបល្អជាង ព្រមទាំងការបង្កើនជាតិសរសៃ និង ដើម្បីបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរីពីក្នុងរាងកាយ ផងដែរ៕

ត្រលប់ក្រោយ >>