ដំណាំពោតរបស់សហគមន៍កសិករនៅខេត្តស្ទឹងត្រែង  កើតជំងឺក្រាកើ្លងឬស្វាយក្រហម បង្កឱ្យថមថយទិន្នផល

009 | ថ្ងៃទី 27 ខែ វិច្ឆិកា ឆ្នាំ 2024

វិទ្យុជាតិកម្ពុជាលោកគឹមហឿន
ខេត្តស្ទឹងត្រែង៖ កសិករ ដាំពោតធ្វើជាភូមិមួយមានផលិតផលមួយ  នៅចុងឆ្នាំនេះដំណាំពោតរបស់ពួកគាត់ជួបប្រទះជំងឺក្រាភ្លើង  ឬស្វាយក្រហម បង្កឱ្យពោតខាតបង់ទិន្នផល  ដោយសារតែផ្លែវាដាក់គ្រាប់មិនបានពេញលេញ ខ្លះស្វិត   គ្មានអ្នកបញ្ជាទិញ  ចំណែកដើមធ្វើចំណីគោក៏ស៊ីមិនកើត ។
       ក្នុងសកម្មភាពចុះពិនិត្យដំណាំពោតនៅចំណុចខេ ភូមិខាំផាន់សង្កាត់សាមគ្គី  ក្រុងខេត្តស្ទឹងត្រែង ថ្ងៃទី២៦វិច្ឆិកាឆ្នាំ២០២៤ លោកទំនីរ៉ូ ប្រធានមន្ទីរកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទខេត្តបានទទួលស្គាល់ថា៖បញ្ហាប្រឈមនេះបង្កជាគ្រោះចង្រៃ  និងបានធ្វើឱ្យកសិករយើងរងខាតបង់ថវិកា   ដែលបានខិតខំដាំដុះទៅតាមក្នុងចំការនិមួយៗ  ។
      លោកបន្តថា៖ដំណាំភាគច្រើនកសិករយើងបានអនុវត្តន៍តាមបច្ចេកទេសហើយ  តែខ្វះការថែទាំ និងការជ្រើសរើសពូជមិនបានត្រឹមត្រូវ  គួបផ្សំនិងអាកាសធាតុប្រែប្រួលផង  បង្កឱ្យដំណាំពោតជួបប្រទះជំងឺក្រហមនេះ ។

លោកបញ្ជាក់ថា៖ « យើងនឹងបញ្ជូនមន្ត្រីបច្ចេកទេស  ដើម្បីមកបណ្ដុះបណ្ដាលដល់មូលដ្ឋានផ្ទាល់ អ៊ីចឹងអាចទំនាក់ទំនងជាមួយមន្ត្រីយើងខ្ញុំ ដើម្បីរកពេលវេលា សមរម្យណាមួយជួបគ្នា  ដើម្បីសិក្សារៀនសូត្របន្ថែមពីបច្ចេកទេសដែលវាសមស្រប   ដើម្បីឲ្យបងប្អូនធ្វើនៅពេលក្រោយៗ ទទួលបានទិន្នផលប្រសើរជាងពេលបច្ចុប្បន្ននេះ។  »
លោកហ្វយប៊ុនវី  ម្ចាស់ចម្ការពោតរស់នៅចំណុចខេ  ក្នុងភូមិខាំផាន់ បានបញ្ជាក់ថា៖កសិករប្រមាណជាង៧០គ្រួសារនៅក្នុងភូមិនេះបានព្យាយាមដាំពោតប្រចាំរដូវកាល ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ទៅកាន់ទីផ្សារប្រយោជន៍រួមគ្នាថែរក្សាឱ្យបានកេរ្ត៍ឈ្មោះភូមិមានផលិតផលមួយ  ។
     លោកបន្តថា៖ ឆ្នាំនេះកសិករខាតបង់ដើមទុនទៅលើការចំណាយ ព្រោះដំណាំពោតដាំដុះមិនល្អដូចបំណង  និងឈានទៅបង្កឱ្យខូចឈ្មោះដល់សហគមន៍ទៀត។

លោកបញ្ចាក់ដូច្នេះថា៖ « រាល់ថ្ងៃនេះវាមានបញ្ហាទៅលើជំងឺ  ប្រសិនបើជាយើងមានថ្នាំល្អ   ព្រោះវាឡើងក្រហមអ៊ីចឹងសាច់វាអត់ល្អទេវាអត់សូវផែ្អម  ហើយស្នៀតវាអត់សូវធំទេ កាលណាវាមានជំងឺហ្នឹង ធ្វើឱ្យខាតបង់។»
លោកយ៉ាថា មន្ត្រី ការិយាល័យក្សេតសាស្ត្រនិងផលិតភាពកសិកម្មបានបញ្ចាក់ថា៖ការធ្វើដំណាំកសិកម្ម វាតែរងទៅនិងកត្តាអាកាសធាតុប្រែប្រួល កើតមានជំងឺផ្សេងៗ ឬសត្វល្អិត មកស៊ី ផលដំណាំ ដូចជាពោត ស្រូវ និងដំឡូងមី ជាដើម។
      លោកបានពន្យល់បន្ថែមថា ៖កសិករយើងត្រូវបន្ថែមការស្វែងយល់ពីកត្តាថែទាំឱ្យបានច្រើន ចូរធ្វើតាមការណែនាំពីមន្តី្រជំនាញកសិកម្ម ដែលបងប្អូនបានចូលរួមក្នុងវគ្គបណ្តុះបណ្តាលកន្លងមករួចមកហើយនោះ
    លោកបន្ថែមថា ៖ «អ៊ីចឹងទេចង់ឱ្យកសិករ យើងត្រូវប្រើជីត្រប់បាទ ដូចជាៗ ជីអាប៉េអាបេ នៅពេលដែលពោតនិងចាប់ផ្ដើមផ្កា រៀបចេញផ្លែយើងឲ្យប្រើជីពពួក ជីខាលីវាធ្វើឲ្យ មានសាច់ណែន ហើយជីវជាតិផ្អែម ហើយមួយទៀតមក  ជីប៉េពោ តាស្យូមវាជួយពេលដែលយើងដាក់  ទៅលើដំណាំហ្នឹងទៅវាការពារដងដើម ឲ្យរឹងមាំ   ចំនួនមួយទៀតមកអាចការពារសត្វល្អិតបានមួយចំនួន។  
         សូមបញ្ជាក់ថា៖នៅចំណុចខេភូមិខាំផាន់សង្កាត់សាមគ្គីខេត្តស្ទឹងត្រែងមានប្រជាពលរដ្ឋរស់នៅជាង២០០គ្រួសារ បានប្រកបមុខរបរដាំដំណាំរួមផ្សំ ជាពិសេសដំណាំពោត  នៅតាមជួរដងទន្លេមេគង្គ ឬនៅលើដីកោះ  ដែលមានផ្ទៃដីលាតសន្ធឹងជាង៨គីឡូម៉ែត្រ  ចាប់ពីអូរ(ម៉មកើត)ទៅដល់អូរឈើទាល(កោះកី)    ហើយបច្ចុប្បន្នដំណាំពោតជាង១៥ហិកតា  កំពុងរងការថមថយទិន្នផលដោយសារ  តែកើតជំងឺក្រាភ្លើងឬស្វាយក្រហមនេះ៕

ដំណាំពោតរបស់សហគមន៍កសិករនៅខេត្តស្ទឹងត្រែង  កើតជំងឺក្រាកើ្លងឬស្វាយក្រហម បង្កឱ្យថមថយទិន្នផល
ដំណាំពោតរបស់សហគមន៍កសិករនៅខេត្តស្ទឹងត្រែង  កើតជំងឺក្រាកើ្លងឬស្វាយក្រហម បង្កឱ្យថមថយទិន្នផល
ដំណាំពោតរបស់សហគមន៍កសិករនៅខេត្តស្ទឹងត្រែង  កើតជំងឺក្រាកើ្លងឬស្វាយក្រហម បង្កឱ្យថមថយទិន្នផល